Steeds meer klachten van straling
Steeds meer mensen vinden het binnenklimaat op kantoor niet prettig. De lucht is bedompt, je voelt een druk op de borst, je hebt steeds de behoefte om een raam open te zetten, je voelt je duf.
Hoe komt dit toch?
Bij het binnenmilieu spelen vele factoren een rol. Stralingsbronnen zijn daar één van.
Wil je het binnenklimaat verbeteren?
In deze blog gaan we verder in op aanpassingen op kantoor die de blootstelling aan straling meetbaar verlagen. Een aanpak in 3 stappen.
Als je last krijgt van stralingsbronnen, heb je dit in het begin vaak niet door.
Misschien heb je gewoon een duf gevoel op het werk? Of hoofdpijn na een vergadering. Of een tintelgevoel op je hoofd als je onder een LED-lamp zit. Maar geleidelijk aan worden de klachten erger en je krijgt er meer. Er komt een roodkleuring op je gezicht bij, of buikklachten, of je krijgt pijn in je hand waar je de muis mee bedient.
Als deze symptomen worden genegeerd kunnen deze verschijnselen ook gaan optreden in de buurt van ‘gewone’ elektronische apparaten. Denk aan computers, spaarlampen, TL-lampen, beeldschermen, laptops. Kortom : de persoon raakt in de loop der tijd gesensibiliseerd.
Wat begint met één klacht van één type stralingsbron breidt zich uit naar meerdere klachten, in meerdere klachtenclusters en voor meer soorten stralingsbronnen.
Dan kan het uitmonden in EHS, ofwel elektrohypersensitiviteit.
Werkt vermindering van straling dan?
Ja, het verminderen de blootstelling rond de werknemer met EHS-klachten is zeer effectief.
Stichting Elektrohypersensitiviteit concludeert in 2013 uit een enquete onder 68 elektrogevoelige mensen dat bij 66% procent van de personen de klachten geheel verdwijnen als men uit de buurt van stralingsbronnen is en bij 19% van de respondenten verdwijnen de klachten gedeeltelijk. Samen is dat 85%.
Ook het Kennisplatform Elektromagnetische Velden adviseert in haar Herzien Kennisbericht Elektromagnetische velden op het werk om de blootstelling aan straling te verminderen als de medewerk(st)er zegt daar last van te hebben.
Straling meten op kantoor
In een gemiddeld kantoor kunnen wel 10 typen stralingsbronnen aanwezig zijn. Ook al klaagt een werknemer over de Wifi, dan is het belangrijk om het gehele spectrum aan EMV (elektromagnetische velden) rond de werkplek in kaart te brengen.
Het gaat namelijk om het afpellen van een spreekwoordelijke ui. Als alleen de Wifi wordt verminderd is de kans groot dat het eventjes beter gaat, maar dat na enige tijd dezelfde, of net iets andere EHS-klachten weer optreden. Maar dan veroorzaakt door bijvoorbeeld lichtnetvervuiling. Of het toetsenbord.
Hieronder 3 stappen om de blootstelling aan straling op kantoor aan te pakken:
Stap 1: Eigen gedrag
Probeer het eens uit. Beperk de tijdsduur die hij of zij doorbrengt met draadloze toepassingen zoals tablets, smartphones en draadloze laptops. Laat hem of haar met een vaste PC of laptop werken, met bekabeld internet. Geen smartphones op het lichaam dragen, maar enkele meters verder. Aangezien de stralingsbelasting kwadratisch afneemt met de afstand is elke meter afstand winst.
Stap 2: Schakel stralingsbronnen uit
Denk aan de dichtstbijzijnde Wifi-router en TL-lampen. Haal de stekker uit de elektrisch verstelbare bureaus en andere apparaten in de buurt. Dit is ook een goede manier om te testen of EHS de klachten (mede) veroorzaakt, of helemaal niet.
Stap 3: Scherm stralingsbronnen af
Is het afschakelen van bronnen niet mogelijk of heeft het vergroten van de afstand geen effect, dan blijft afschermen over. Dit vergt veel kennis en ervaring, omdat bij afschermen neveneffecten kunnen optreden. Niet alle typen velden kan je afschermen.
De meeste afschermtechnieken van hoogfrequente straling (Wifi, zendmasten, smartphones) werken op basis van weerkaatsing van het signaal. Net zoals licht weerkaatst op een spiegel. Vandaar dat de locaties van alle HF-bronnen rond de werkplek precies bekend moeten zijn, om ongewenste reflecties te voorkomen. En de ruimte moet helemaal rondom worden aangepast en vervolgens geaard. Afschermen kan met speciale verf, folies, behang en gaas.
Het afschermen van elektrische (E-)wisselvelden kan in combinatie met het afschermen tegen hoog frequente straling worden uitgevoerd. Ook hier telt dat eerst de bronnen in kaart gebracht moeten worden. Een elektrisch veld zoekt de eenvoudigste weg naar de aarde. Geaarde, afgeschermde oppervlaktes zijn als het ware een afvoertrechter voor elektrische velden.
Magnetische wisselvelden (LF en ELF-gebied)? Helaas, deze kan je niet afschermen. Wel zijn de bronnen vaak exact te lokaliseren. De werknemer wordt dan geadviseerd om daar zo veel mogelijk uit de buurt te blijven, want de reikwijdte van deze velden is meestal maar enkele meters. Soms kan de bron worden uitgeschakeld door bijvoorbeeld een (deel van) een apparaat te vervangen, of door er een speciale filter bij te plaatsen. Dit is maatwerk.
Het verminderen van zgn. lichtnetvervuiling is vak apart. Zie voor meer informatie ons vorige blog over lichnetvervuiling.
Klachten door het werken achter de computer zijn te verminderen of voorkomen door een stralingsarm beeldscherm, muis, toetsenbord en verlichting. Deze zijn speciaal voor mensen met EHS ontwikkeld. Lees hier meer over in ons blog over beeldschermallergie.
Lees meer over onze aanpak in de ‘Emvionmethode‘.
Meer weten? Neem contact met ons op.