Ik ben weg van mijn beeldscherm
Veel werknemers zeggen dat ze gezondheidsklachten krijgen achter hun beeldscherm. Bijvoorbeeld hoofdpijn, of wazig zien, gejaagdheid, concentratiestoornissen of huidproblemen.
Bij beeldschermen kan het volgende mis zijn:
Wazig beeld
- Geen geschikte lettergrootte of lettertype
- Het beeldscherm is niet goed ingesteld qua afstand en/of werkhoogte
- De helderheid of het contrast is niet goed ingesteld
- Het scherm staat voor een raam met tegenlicht
- De werknemer is bij- of verziend
- De werknemer werkt te lang en/of te intensief achter de pc
- De werknemer staat onder hoge werkdruk en ervaart stress
Wat vaak over het hoofd wordt gezien is de factor straling, of beter gezegd: elektrische- en elektromagnetische velden. Dit hoeft niet zo te zijn. Emvion heeft een effectieve visie ontwikkeld over een stralingsarme werkplek.
Histamine
Sommige beeldschermen geven sterke elektromagnetische velden af die bij medewerkers tot klachten kunnen leiden. Deze ‘beeldschermallergie’ ontstaat door een combinatie van factoren. Prof. dr. Olle Johansson van het Karolinska Instituut in Stockholm is dermatoloog en onderzocht dit fenomeen in de jaren 90. Hij ontdekte dat klachten als gejaagdheid, rode gezichtshuid, hoofdpijn en toename van allergische reacties ontstonden door een verdubbeling van de aanmaak van histamine in de huid, met name door de mastocyten (1,2). Deze witte bloedcellen maken deel uit van het immuunsysteem en spelen een belangrijke rol bij allergieën.
TCO-richtlijn
Johanssons advies was beperking van de blootstelling van de huid aan deze elektromagnetische velden, bijvoorbeeld door het stimuleren van de ontwikkeling van stralingsarme computerapparatuur. Zijn onderzoek leidde tot de Zweedse TCO-MPR-II richtlijn t.a.v. elektromagnetische veiligheid van beeldschermen. Alle professionele beeldschermen wereldwijd voldoen inmiddels aan deze TCO. Ook in Nederland.
Dat is een mooi begin, maar niet genoeg om elke werknemer met beeldschermklachten te helpen.
Stralingsarm beeldscherm
Geïnspireerd door de bevindingen van Johansson zijn de afgelopen jaren metingen verricht om de stralingsbelasting van monitoren en pc’s vast te stellen. Ook in de omgeving van de werkplek waar de apparatuur opgesteld staat werden metingen verricht.
Een aantal mensen gaf voor de metingen aan niet goed overweg te kunnen met bepaalde typen tv‘s en computerschermen. Wat opviel in dit onderzoek was dat de werknemers uit het zicht van het beeldscherm moesten zijn om de klachten niet meer te ervaren. De afstand tot het beeldscherm maakte opmerkelijk genoeg niet uit. Dit wijst in de richting van licht als trigger voor hun allergische reactie. Pulserend, knipperend licht uit de backlight van beeldschermen, waaronder uv-licht, zou van invloed kunnen zijn.
In die eerste tijd bestond er nog nauwelijks meetapparatuur voor het meten van flikkerend licht, maar wetenschappelijke aanwijzingen waren er al wel (3). Inmiddels is die meetapparatuur een paar jaar beschikbaar vanuit Duitsland. We kunnen beeldschermen nu zo aanpassen dat ze niet meer pulseren en weinig laagfrequent-elektrische en magnetische velden afgeven. Dat werkt!
SBM2015 vs. Nederlandse overheid
Randvoorwaarde is wel dat de totale stralingsbelasting rond de werkplek onder de SBM2015-richtlijnen blijft. Deze advieswaarden zijn voor het eerst in 2003 opgesteld door het Institut für Baubiologie + Nachhaltigkeit IBN in overleg met artsen en wetenschappers. Met deze advieswaarden verdwijnen de meeste beeldschermklachten bij werknemers.
NB: De stralingsbelasting volgens het IBN ligt vele orden van grootten lager dan geadviseerd wordt door de Nederlandse overheid.
Misschien komt professor Johansson ’s uitspraak uit:
The future is not dark, not at all, but bright for all kind of “human-friendly technologies”, including low-irradiation and low-emitting products. For, after all, who could sell a computer screen today with the slogan: “THIS IS A HIGH-LEVEL IRRADIATION SCREEN”!?
Vragen over beeldschermklachten?
Neem contact met ons op
Bronnen:
(1) Johansson O, Virtanen M, Hilliges M, “Histaminergic nerves demonstrated in the skin. A new direct mode of neurogenic inflammation?”, Exp Dermatol 1995; 4: 93-96
(2) Johansson O, Liu P-Y, “”Electrosensitivity”, “electrosupersensitivity” and “screen dermatitis”: preliminary observations from on-going studies in the human skin”. In: Proceedings of the COST 244: Biomedical Effects of Electromagnetic Fields – Workshop on Electromagnetic Hypersensitivity (ed. D Simunic), EU/EC (DG XIII), Brussels/Graz, 1995; 52-57
(3) Gangi S, Johansson O, “Skin changes in “screen dermatitis” versus classical UV- and ionizing irradiation-related damage–similarities and differences. Two neuroscientists’ speculative review”, Exp Dermatol 1997; 6: 283-291